Lokalni dostawcy żywności znów w Blue City – zrób zapasy na majówkowego grilla
Od środy 24 kwietnia aż do soboty 27 kwietnia poziom -1 w Blue City zamieni się w regionalny ryneczek, na którym będzie można spotkać najlepszych Czytaj dalej
Majówka od kuchni – jak smacznie i ekonomicznie zaplanować wolny czas
Kilkudniowy majowy urlop to długo wyczekiwany czas spotkań z przyjaciółmi i wyjazdów na łono natury, który trudno sobie wyobrazić bez pysznego jedzenia. Z drugiej strony, Czytaj dalej
Włoska inspiracja na wiosenny obiad
Spaghetti, czyli słynny długi makaron trafił do Włoch z krajów arabskich, gdzie najszybciej opanowano technikę jego suszenia pozwalającą na dłuższe przechowywanie. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie Czytaj dalej
Odkryj magię posiłków przygotowywanych na świeżym powietrzu
Opiekanie jedzenia nad żywym ogniem jest najstarszą formą gotowania. Czas spędzany przy ognisku od tysięcy lat służył nie tylko przetrwaniu gatunku, ale przede wszystkim budowaniu Czytaj dalej
Podziel się tym, co najlepsze – pomysły na idealny koszyk piknikowy!
Chwila odpoczynku na łonie natury, domowe jedzenie przygotowane z naturalnych i sezonowych składników oraz towarzystwo ulubionych osób – czy można przyjemniej rozpocząć wiosnę? Pierwsze promienie Czytaj dalej
Jak przyrządzać szparagi? Poznaj sprawdzone sposoby!
Kwiecień to czas szparagowej rozpusty. Smukłe, eleganckie i zgrabne pędy już z daleka przyciągają uwagę klientów osiedlowych targowisk i warzywniaków. Możemy je gotować, smażyć lub Czytaj dalej
Wiosna – idealny czas, by schudnąć zdrowo i bez wysiłku
Wiosną stragany wypełniają się młodymi, chrupiącymi warzywami oraz aromatycznymi, soczyście zielonymi ziołami. Zmęczeni zimową aurą i już nieco znudzeni monotonią zimowej kuchni, mamy ochotę rzucić Czytaj dalej
Podlasie – największy tygiel kulturowy w Polsce poleca się kulinarnie
Podlasie to jedyny region w Polsce o tak silnym zróżnicowaniu kulturowym. Mieszają się tu tradycje wszystkich największych religii świata oraz wpływy kształtowania się tożsamości całej Czytaj dalej
Cynkomet. Na trudności – dywersyfikacja produkcji i eksport
Zarówno dla Cynkometu, jak i branży maszyn rolniczych rok 2023 był bardzo trudny. W tym roku firma z Czarnej Białostockiej stawia na dalszą dywersyfikację produkcji Czytaj dalej
Białka alternatywne pozwolą Polsce uzyskać samowystarczalność pod względem produkcji żywności do 2050 r. Najnowszy raport
Wspieranie rolników w rozszerzaniu alternatywnej produkcji białka mogłoby pomóc Polsce osiągnąć samowystarczalność żywnościową i zmniejszyć swój ślad węglowy, jednocześnie rozwijając rolnictwo organiczne i przywracając siedliska Czytaj dalej